ID : 1400813803618652 ID : 1571460719846015

De waterval van Coo & Plopsa Coo

Cascade de Coo

Cascade de Coo

DE COO-WATERVAL

&

PLOPS COO

Op nog geen 30 minuten rijden van uw gîte ontdekt u in Stavelot, rond de belangrijkste natuurlijke waterval van België en perfect geïntegreerd in het omliggende landschap, het dorp Coo, een belangrijk recreatiecentrum.

De oudste vermelding van het dorp Coo, in de Latijnse vorm "collo", dateert uit 1307. Een molen waarvan het bestaan in 1483 wordt bevestigd, werd aangedreven door water uit de Amblève. Naar alle waarschijnlijkheid stonden de monniken van de abdij van Stavelot aan de wieg van de ontwikkeling van een meander in de rivier om de molen te voeden en niet om een waterval te creëren, maar het is waarschijnlijk dat het water soms overstroomt en zich verspreidt over de rotsen in de buurt...

Al aan het begin van de 19e eeuw trok de waterval mensen en merken aan!

Coo maakte immers deel uit van het circuit "Spa amusement".Regionaal toerisme was geboren!

En in 1955 werd aan de voet van de waterval een perfect in de natuur geïntegreerd pretpark aangelegd. Het bleef zichzelf vernieuwen om vandaag Plopsa Coo te worden.

De stoeltjeslift is nog steeds een van de meest aantrekkelijke activiteiten in Coo...om nog maar te zwijgen van kajakken.

Het dorp herbergt een 18e-eeuwse kerk, gewijd aan Sint-Andreas.

Tot slot vormt de waterkrachtcentrale een sterke economische schakel voor de hele regio. Functioneel sinds 1973, het is de grootste energieopslagcentrale die 's nachts in werking is in België. De constructie van de meeste structuren van de fabriek onder de grond heeft de schoonheid van de natuurlijke plek veiliggesteld.

Bron :

VVV-kantoor STAVELOT