1651987424941877

Luik: De rivierpendel

Bron WIKIPEDIA

De dienst werd in 2016 gelanceerd door de provincie Luik , de stad Luik en de "Nautic Loisirs" sprl met een boot, de Vauban en 3 inschepingspunten ( Parc de la Boverie , Saucy en Grand Curtius- loopbrug ) 1 .

In 2017, met een opkomst van 45.000 mensen in 2016, werd het systeem versterkt met de komst van een tweede boot, de Atlas V , en de toevoeging van 3 nieuwe haltes tussen Coronmeuse en debrug van Fragnée .

Om de zichtbaarheid van de dienst te vergroten is in 2018 op de kade Edouard Van Beneden tegenover het Aquarium-Museum een rivierpaal geplaatst. Het is ontworpen om te dienen als inschepingsplaats voor riviershuttles en de toeristenvloot 2 .

In hetzelfde jaar verving de Frère-Orban , speciaal gebouwd voor de rivierpendel, met een lengte van 25 m en een capaciteit van 150 personen de Atlas V 3 .

Track en stations

Tussen twee haltes duurt het 10 tot 15 minuten.

De volledige oversteek, van Fragnée naar Coronmeuse , duurt 1 uur.

De route van de River Shuttle begint bij de halte Fragnée bijGloesener-kade , iets stroomafwaarts van de Fragnée-brug , op de rechteroever van de Maas . De shuttle rijdt de rivier af en steekt de voetgangersbrug La Belle Liégeoise over waar hij zijn tweede halte bereikt, de Guillemins stoppen op de Quai de Rome op de linkeroever tegenover het Parc de la Boverie . Het vervolgt zijn pad achtereenvolgens onder de Albert Bridge I. en Kennedy om dePôle-rivierstop op de kade Édouard van Beneden tegenover het Aquarium-Museum . De shuttle rijdt dan onder de Saucy-loopbrug door naar de vierde halte in het stadscentrum bij Quai Sur-Meuse . Vervolgens steekt het de Arches- en Maghin- bruggen over om te stoppen bij het historische Heart- station aan de Godefroid Kurth-kade tegenover de Grand Curtius .Uiteindelijk gaat het onder de Atlas-brug door om de laatste halte, Coronmeuse , aan de Quai de Wallonie te bereiken .