1651987424941877

XHIGNESSE De geklasseerde St. Pierre kerk

DE ZEER MOOIE ST PIERRE DE XHIGNESSE KERK

BELANGRIJKE ERFGOEDKLASSE VAN WALLONIËDe oude parochie van Xhignesse ontstond op initiatief van de abdij van Stavelot Malmedy, volgens mondelinge overlevering, rond 687.

De keuze van de plaats door de monniken wordt waarschijnlijk verklaard door de verhuur van land dat voorheen door de Merovingers werd bewoond (een van de belangrijkste Merovingische necropolen in België werd in 1968 opgegraven op de heuvel die bekend staat als "Tombeu" in Xhignesse).

De gouden eeuw van de romaanse religieuze architectuur loopt van de 10e tot de 12e eeuw. Deze sobere en massieve architectuur kenmerkt zich door stevige wanden en volumes.

De huidige kerk dateert uit de 12e eeuw. Het heeft bewonderenswaardige grafstenen uit de 16e, 17e en 18e eeuw, waaronder het grafschrift van de ouders van de barokke beeldhouwer Jean Del Cour.

De kerk van Saint-Pierre de Xhignesse staat momenteel op de lijst van uitzonderlijk vastgoedpatrimonium van het Waalse Gewest.

Etikettering: belangrijk erfgoed van Wallonië

Kinderwagens en honden toegestaan

Notre terrasse avec vue sur l'église St Pierre, classée L'église de Xhignesse jouxte nos gîtes Vue du passage entre nos gîtes Vue partielle de Xhignesse - façade de La Grange de David L'église de Xhignesse photo Fabian FLAMAXHE